dimarts, 24 d’abril de 2012

Una mobilitat eficient o una mobilitat polititzada


Recentment s'ha conegut la proposta d'Unitat per Barcelona (UxB: ERC-RI-DCat) de canviar el nom de l'estació de metro de la L1 "Glòries" pel de "Glòries Catalanes", fent homenatge al nom real de la plaça on està situada.


Personalment em sembla bé, crec que cada cosa ha d'anar pel seu nom i això s'ha de reflexar en la nomenclatura del transport públic. Tampoc no seré hipòcrita, i crec que és més una decisió ideològica que no pas aclaridora, però com ho comparteixo, no hi tinc queixa.


Per altra banda, crec que hi ha decisions més urgents a prendre al consistori barceloní i a l'Autoritat del Transport Metropolità en aquest matèria, altres nomenclàtors que sí que representen un embolic pels usuaris del transport públic.


Els casos més greus són els conglomerats Sant Andreu i Gornal/Bellvitge. En el primer cas, hi ha dues estacions amb quatre noms diferents interrelacionats. La primera és Fabra i Puig (L1) / Sant Andreu Arenal (R3, R4, R7 i R12), i la segona Sant Andreu (L1) / Sant Andreu Comtal (R2, R2nord i R11). Aquest embolic es podria solucionar adoptant la nomenclatura de les estacions de metro, més entenedores, a les de rodalies, més confuses.


El cas que no sé com soŀlucionar és el que implica l'estació de Bellvitge (L1) amb Bellvitge (R2, R2nord, R2sud i R15) / Gornal (L8, S33, S4, S8, R5 i R6) i finalment, d'aquí dos anys s'hi sumarà una tercera estació independent de la L9/L10 també amb el nom de Gornal.


Només estaré d'acord amb el canvi de Glòries Catalanes si amb aquest canvi s'aprofita per canviar-ne d'altres que porten a confusions, com aquests:


Bellvitge (L1), Gornal (L8 S33 S4 S8 R5 R6) / Bellvitge (R2sud R2 R2nord R15) i Gornal (L9 L10): Aquest és un dels casos més complicats i l'únic per al que no tinc una proposta en ferm.


Rambla Just Oliveras (L1) / L'Hospitalet de Llobregat
(R1 R3 R4): L'estació de rodalies de L'Hospitalet no és la única del municipi, i en uns anys s'obrirà també La Torrassa. És hora d'especificar la localització de l'original amb L'Hospitalet Centre o L'Hospitalet Rambla Just Oliveras.


Clot (L1 L2) / Barcelona - El Clot - Aragó (R1 R2 R2nord R11): La incongruència del Clot ha estat sempre un dubte. Com és que si el Clot de la L1 es va obrir els anys 50 i l'estació de rodalies els 70, com es va colar l'afegit d'Aragó. Per a mi és simple, Barcelona Clot, Clot per als amics.


La Sagrera (L1 L5 L9 L10) / La Sagrera - Meridiana (R3 R4 R12): Després del canvi de Sagrera a La Sagrera, esperava poc un canvi, però quan obri La Sagrera "TGV", seria convenient afegir Meridiana a la original.


Fabra i Puig (L1) / Barcelona - Sant Andreu Arenal (R3 R4 R7 R12) i Sant Andreu (L1) / Barcelona - Sant Andreu Comtal (R2 R2nord R11): El mosaic dels Sant Andreus és ben fàcil. Adoptar els noms de les estacions de metro deixaria de confondre els usuaris entre Arenal i Comtal.


Santa Coloma (L1): Amb la posada en marxa de sis estacions de la L9 al municipi de Gramenet, l'estació que va servir de referent els anys 80, fins que s'obrí Fondo, fa aigües pel que fa a concreció de la ubicació. Si s'ha fixat la centralitat d'estacions com Cornellà o la frustrada de Badalona, perquè no fer-ho amb un Santa Coloma Centre o Santa Coloma Plaça de la Vila?


Palau Reial (L3): Aquest canvi aniria en el camí de Glòries Catalanes. Si la denominació oficial és Palau de Pedralbes, i les funcions actuals del mateix no tenen res a veure amb la casa reial, perquè no s'adopta el correcte? Per altra banda, la parada dona servei a les facultats de Farmàcia, Dret, Economia, Química i Física i Biologia, potser s'hauria de buscar un nom més universitari, ja que aquesta estació ho és més que no pas la Zona.


Diagonal (L3 L5) / Provença (L6 L7 S1 S2 S5 S55): A l'eterna batalla entre els ferrocarrils i el metro aquí sembla que no s'hi troba una soŀlució que agradi al conjunt. La llàstima és que el nom d'El Cinc d'Oros s'ha perdut, i que a la gent li sembla massa casolà, així que per a aquest tampoc tinc soŀlució.


Barceloneta (L4) / Estació de França (R2sud R13 R14 R15 R16): Aquesta estació partida porta bastants problemes. Què és més important, l'Estació de França o la Barceloneta? Per a arribar a una soŀlució de consens, jo anomenaria l'estació d'L4 amb Barceloneta | Estació de França, i l'històrica la deixaria tal qual.


Ildefons Cerdà (L8 S33 S4 S8 R5 R6): Una de les personalitats més emblemàtiques de Barcelona ha estat constantment defenestrada per la nomenclatura de la ciutat, portant-lo a un extrem de la ciutat i separat per més d'un quilòmetre del seu eixample. Jo, realment, li cediria un lloc més cèntric, i a aquesta estació li posaria el nom de Ciutat de la Justícia, que és el que la gent hi busca quan hi va, a part de que està molt lluny de la Plaça de Cerdà.


Montcada i Reixac (R2), Montcada Bifurcació (R3 R4 R7 R12), Montcada i Reixac - Manresa (R4 R7 R12), Montcada i Reixac - Santa Maria (R4 R7 R12) i Montcada Ripollet (R3): Les Montcades són un caos de noms fruit del caos ferroviari. Una, la de l'R2, no té distintiu més enllà del nom del municipi, a dues més (Bifurcació i Ripollet) els falta el Reixac, i Santa Maria i Manresa estan complertes. Per mi, s'hauria d'equiparar tot, amb el següent:


Montcada i Reixac Centre
Montcada i Reixac Bifurcació
Montcada i Reixac Santa Maria
Montcada i Reixac Manresa
Montcada i Reixac Ripollet


Les Franqueses - Granollers Nord (R2nord) i Les Franqueses del Vallès (R3): A les Franqueses es van indignar molt quan es va saber que l'estació que l'Ajuntament finançava portaria també el nom del municipi veí. Aquí ens han fet un altre Reixac amb "del Vallès", i una el té i l'altre no, a part de que ens tornen a no especificar la ubicació dins el municipi amb la de l'R3. La proposta és "Les Franqueses Bellavista" per a l'R2 i "Les Franqueses Corró d'Avall" per a l'R3.


Manresa (R4): Mentre que FGC ho fa bastant bé, Rodalies té problemes de mirar-se el melic massa sovint. Manresa Renfe no és l'única estació de la ciutat, també hi son les de Viladordis, Alta i Baixador. Un cop vaig llegir una proposta de Manresa Cardener, però la deixo oberta perquè no me la conec suficientment.


Sant Cugat (S1 S2 S5 S55) i Sant Cugat (R8) / Volpelleres (S2 S55): Per a Sant Cugat FGC, "más de lo mismo", un Centre no aniria malament, i per a Volpelleres FGC / Sant Cugat Renfe, la solució és fàcil... Sant Cugat Volpelleres.


I ja hi som! Si tots aquests canvis es fessin de cop, no caldria veure enganxines cada dos per tres, però com no corre mai pressa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada